:) ihtiyaçlarınızı bize iletebilirsiniz.(Görsel, metin, danışmanlık konularında ücretsiz destek olabiliriz)

LightDark

Lozan Cad. No:64/3
Aliağa-İZMİR-TÜRKİYE

© 2024. Mare Reklam Ajansı ❤

youtube analytics rehberi mare reklam ajansı

YouTube AnalytIcs Rehberi: Metrikler, Araçlar ve İpuçları

YouTube analitiği karşısında kafanız mı karışıyor? Temel metriklerden ileri düzey ipuçlarına kadar her şeyi kapsayan bir rehberle buradayız.

YouTube kullanıyorsanız, YouTube Analytics’i göz önünde bulundurmalısınız. YouTube kanalınızın perde arkasında neler olup bittiğini anlamak, büyümenin tek yoludur.

Ancak hangi verileri takip etmeniz gerekiyor ve bu verilere ulaşmanıza yardımcı olacak hangi araçlar var?

Youtube Analytics - Analiz Rehberi

YouTube analitiği, YouTube tarafından sağlanan araçlar ve içerik oluşturucuların, kanal sahiplerinin videolarının ve kanallarının performansını anlamalarına yardımcı olan bilgileri ifade eden bir terimdir. Bu, izleyici etkileşimi, görüntüleme sayıları ve diğer önemli metriklerle ilgili çeşitli verilere kapsamlı bir genel bakış sunar.

YouTube analitiği, kanalınızda hangi unsurların işe yaradığını ve hangi içeriğin beklenenin altında kaldığını görmek için kullanılır. Bu, kanalınızı zaman içinde daha etkili bir şekilde büyütmenize yardımcı olacak bir strateji oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca, YouTube analitiği, YouTube kitlenizle ilgili demografik bilgileri de içerir. Bu sayede abonelerinizin kim olduğunu anlayabilir ve içerik üretebilirsiniz, böylece onların isteklerine ve ihtiyaçlarına doğrudan hitap eden içerikler sunabilirsiniz.

20 Temel Youtube Analytıcs Metriği

Youtube Kanal Analizi
youtube kanal analiz sayfasında veriler

Eğer YouTube Studio kullanıyorsanız, başlamak için sol menüdeki Analytics’e tıklayın. 

  1. Kanal görüntüleme sayısı: Seçilen zaman dilimi içinde kanalınızın toplamda elde ettiği görüntüleme sayısı.
  2. Kanal izleme süresi: Belirli bir süre zarfında, insanların kanalınızdaki tüm videoları izlerken geçirdikleri toplam süre, saat cinsinden. Aboneler: YouTube kanalınıza toplam abone sayısı.
  3. Abone artışı: Kazandığınız yeni abonelerin sayısı eksi kaybettiğiniz abonelerin sayısı.
  4. Gerçek Zamanlı: Son 48 saat veya 60 dakika için gerçek zamanlı bir performans raporu. Bu, yeni yüklenen videoların hemen başlatıldıktan sonra nasıl performans gösterdiğine dair erken bir izlenim elde etmek için iyi bir yoldur. Ayrıca, YouTube kanalınızın görüntüleme sayılarının zirve yaptığı zamanları öğrenebilir, böylece en iyi yayın zamanınıza dair içgörü elde edebilirsiniz.
    5. En İyi Gönderiler: Belirli bir süre içinde görüntüleme sayısına dayanarak en iyi performans gösteren içeriğinizin bir anlık görüntüsü. Zaman aralığını Ömür Boyu olarak ayarlayarak, tüm zamanların en iyi performans gösteren videolarınızı belirleyebilirsiniz.
    6. İzlenimler: Videolarınızın küçük resimlerinin YouTube izleyicilerine gösterilme sayısı. Bu, web sitesi gömme veya sosyal paylaşımlar gibi harici izlenimleri içermez.
    7. İzlenimler Tıklama Oranı (CTR): YouTube’daki bir küçük resme tıklayarak videolarınızı görmek isteyen kişilerin yüzdesi.
    8. Ortalama Görüntüleme Süresi: Ortalama izleyicinin videolarınızı tıklayıp ayrılmadan önce ne kadar süre izlediği.
    9. En İyi Remix’ler: İçeriğinizin en çok remixlenen veya Shorts’ta kullanılan hali ve remix görüntüleme sayısı. Remixler, kanal görünürlüğünüzü ve video görüntüleme sayılarınızı artırmaya yardımcı olabilir, çünkü kanalınıza geri trafik çeken etiketleri içerirler.
    10. Oynatma listelerine eklenen/çıkarılan videolar: Remix’ler gibi, oynatma listeleri içeriğinizi daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştırır.
    11. En İyi Yönlendirme Kaynakları: İnsanların videolarınızı YouTube içinde ve dışında nereden ve nasıl bulduğunu izleyin.
    12. Tekil İzleyiciler: Belirli bir süre içinde videolarınızı izleyen toplam kişi sayısının bir tahmini. Not: Aynı kişi aynı videoyu üç kez izlerse, tekil izleyiciler için sadece bir kez, ancak kanal görüntülemeleri için üç kez sayılır.
    13. İzleyicileriniz YouTube’dayken: Bu açıklayıcıdır. Bu bilgiyi kullanarak yüklemelerinizi en uygun zamanlarda planlayın.
    14. Abonelerden Gelen İzleme Süresi: Toplam izleme sürenizin ne kadarının kanalınıza abone olan izleyicilerden geldiği.
    15. İzleyici Demografi Bilgileri: YouTube’da videolarınızı izleyen kişilerin yaş, cinsiyet, konum ve dil istatistikleri.


youtube video analiz sayfasında veriler
 

Şuana kadar ele aldığımız tüm metrikler genel kanalınıza uygulanır. Ancak ayrıca belirli videolar için metrikleri de takip etmeniz gerekir, böylece gerçekten işe yarayan şeyi görebilirsiniz.

YouTube Studio uygulaması içinde, Analytics genel bakış ekranından herhangi bir videoya tıklayarak belirli bir video için istatistikleri görebilirsiniz. Her video için Erişim (Reach), Etkileşim (Engagement) ve Kitle (Audience) sekmelerini kullanarak, ilgili video için bu özel metrikleri kanalın tamamı yerine görebilirsiniz.

16. Görüntülemeler: Videonuzun izlendiği sayı, aynı kişinin tekrarlayan görüntülemelerini de içerir.
17. Aboneler: Bu belirli videoyu izledikten sonra abone olan kişilerin sayısı. Bu metrik, bir videonun izleyicilerle bağlantı kurduğuna dair en güçlü göstergelerden birini sağlar. Diğer yandan, belirli bir video ile kaybedilen abone sayısını da görebilirsiniz.
18. İzleme Süresi: İnsanların bu belirli videoyu izlerken harcadığı toplam süre.
19. Ortalama Görüntüleme Süresi: Seçilen videonun her görüntülemesi için izlenen sürenin tahmini miktarı, dakika cinsinden.
20. Yeni İzleyiciler: Yeni ve geri dönen izleyicilere sahip videolar, izleyici kitlenizi aktif bir şekilde büyütüyor.
21. İzleyici Retansiyonu için Ana Anlar: Bu metrik, izleyici dikkatini çeken (veya kaybeden) anları gösterir. Ortalama görüntüleme sürenizde sorun yaşıyorsanız, bu metriği inceleyerek işe yarayanları görebilirsiniz. Büyük düşüşler fark ederseniz, insanları uzaklaştıran etkenleri görmek için videoya genel bir bakış yapın.

YouTube Studio üzerinden başka kanalların YouTube analitiklerini göremezsiniz. Ancak, izleyici kitlenizin izlediği diğer kanalların içeriği hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Kanalınızın Kitle (Audience) sekmesinde, aşağıdaki iki YouTube video analitiği metriğini kontrol edin:

Kitlemizin İzlediği İçerik: İzleyici kitlenizin kendi kanalınızda olmadığı zamanlarda neler izlediğini gösterir. Bu raporu, kendi kanalınız için ilham bulmak, işbirliği fırsatları keşfetmek veya küçük resimleriniz için fikirler edinmek için kullanabilirsiniz. Ardından, bu bilgileri bu 30 YouTube tanıtım taktiği ile derleyebilirsiniz.

Kitlemizin İzlediği Kanallar: Bu rapor, izleyici kitlenizin en çok ilgi gösterdiği kanalları gösterir. Yukarıdaki strateji burada da geçerlidir.

youtube veri analizinde kullanılan araçlar
 

YouTube Studio, YouTube’daki yerli analitiklerin bulunduğu yerdir. Mevcut en güçlü YouTube analitik aracıdır. Özellikle YouTube kanalını büyütmeye odaklananlar için son derece kullanışlıdır. 

YouTube Studio’nun Gelişmiş Mod içinde bulunan özellikle kullanışlı bir set analitik raporlama özellikleri vardır. Bu mod, verilere derinlemesine inme, içerik performansını karşılaştırma ve veri ihraç etme yeteneği sunar. Gelişmiş pazarlama ekipleri, bu modu gerçek bir bilgi hazinesi olarak bulacaktır.

Gelişmiş Mod’da göz ardı etmek istemeyeceğiniz birçok özellik bulunmaktadır. Google Support, mevcut özelliklerin çok kullanışlı bir haritasını oluşturdu; hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmak için kontrol edin.

En kullanışlı raporlama seçeneklerinden bazıları şunlardır:

Gruplar: Benzer videoları gruplayarak temaları, stilleri ve uzunlukları karşılaştırın. Daha büyük temaları ve potansiyel seri fırsatlarını arayın.

Dönen yeni izleyiciler: Bu, kanalınıza başka bir video izlemek için geri dönen yeni izleyicileri vurgular.

youtube veri analizinde kullanılan araçlar
 

Socialblade, herhangi bir genel YouTube kanalı için görüntüleme, abone sayısı, abone büyüme oranı ve tahmini gelir gibi metrikleri görmek için kullanılabilen bir platformdur. Tabii ki, bu kendi kanalınızı da içerir, yeter ki genel olarak erişime açık olsun.

Socialblade, tarayıcı uzantıları sunar; bu uzantılar, bir YouTube videosunu izlerken tarayıcınız içinde size bu istatistikleri gösterir.

youtube veri analizinde kullanılan araçlar
 

VidIQ, doğal olarak elde edemeyeceğiniz metrikleri almak için veri toplayan üçüncü taraf bir araçtır. Bu uygulama size saat başına görüntüleme sayılarını gösterir ve rakiplerinizden analitik verileri çeker, böylece diğer kanalların YouTube analitiklerine erişebilirsiniz. VidIQ, başlık ve açıklama gibi alanlarda YouTube SEO’nuzu iyileştirmek için öneriler gibi kanalınızı geliştirebilecek birçok özellik sunmaktadır.

Seçtiğiniz YouTube analitik aracında bulduğunuz verilerden en iyi şekilde faydalanmak için düzenli olarak kontrol yapmanız önemlidir. Her şey hızlı bir şekilde değişebilir ve geçmişte işe yarayan içerik stratejilerinin gelecekte de işe yarayacağını varsayamazsınız.

Örneğin, abone büyümesinde belirgin bir değişiklik varsa, nedenini hemen araştırmalısınız. Normalden daha fazla video mu yayınladınız? Daha az mı? Belirli bir video özellikle iyi mi yoksa kötü mü performans gösterdi?

İpucu: Genellikle aboneler, abone olmayanlara göre iki kat daha fazla video izler. Aboneleriniz izleme sürenizin çoğunu oluşturmuyorsa, abone tabanınızın en iyi şekilde kullanılmadığını düşünebilirsiniz. Abonelerinizin yeni içerik bekledikleri ve yeni videolarınızı canlı yayında izleme alışkanlığı edindikleri bir daha tutarlı bir yayın programı oluşturmayı deneyin.

youtube analiz araçları ile daha iyi sonuçlar

Yukarıdaki metriklerin her biri kendi yararlı verilerini ortaya koyarken, ortaya çıkacak örüntülere baktığınızda bir bütün olarak bilgi resmi daha ayrıntılı hale gelir.

Örneğin, yüksek veya düşük tıklama oranlarına sahip videolar arasındaki benzerliklere bakın. Zaman içinde bu, belirli izleyicilerinizi tıklamaya teşvik etmek için hangi yaklaşımın en iyi sonucu verdiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Aynı şekilde, görüntüleme süresini takip etmek de izleyicilerin tıkladıklarında beklediklerini alıp almadıklarını anlamanıza yardımcı olabilir. Görüntüleme süresinin ortalamanın altında olması, vaat ettiğiniz ile sunduğunuz arasında bir uyumsuzluk olduğunu gösterebilir. Özellikle yakın zamanda değiştiyse küçük resim ve açıklama stratejinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.

İzlenme süresi YouTube algoritmasında önemli bir sıralama faktörü olduğundan, bu da değişiklikleri izlemek için bir diğer önemli faktördür. Daha yüksek izlenme süresine sahip videoların arama sonuçlarında ve önerilerde görünme olasılığı daha yüksektir ve kanalınıza yeni gözbebekleri getirir. İzleyicilerin kanalda kalmasını sağlayan veya kanaldan ayrılmalarına neden olan şeylere ilişkin bir model bulabilir misiniz?

Son olarak, izleyicilerinizin çevrimiçi olduğu zamanlardaki değişen örüntüleri izleyin ve yayın programınızı gerektiği gibi ayarlayın. Aktif bir Topluluk Sekmeniz varsa, izleyicilerinizin çevrimiçi olma olasılığının en yüksek olduğu zamanlarda gönderi oluşturmak ve yorumlara yanıt vermek için bir yöneticinin hazır olduğundan emin olun.

youtube doğru zamanda paylaşım

YouTube analitiği, en iyi içeriğinizin etkisini maksimize etmenize yardımcı olacak kullanışlı içgörüler sunar.

Örneğin, bir video genellikle arama yoluyla bulunuyorsa, onu bir oynatma listesine eklemeyi düşünerek insanların ilgili içeriğinizi keşfetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Arama yoluyla içeriğinize ulaşan ziyaretçiler genellikle kanalınıza yeni katılan kişiler olabilir. Bu nedenle, arama terimleriniz için iyi sıralama yapan videolar, içeriğinizi etkili bir şekilde yapılandırarak insanların izlemeye devam etmelerini sağlayabilir.

Benzer şekilde, oynatma listelerinizin sırasını değiştirerek en yüksek ortalama görüntüleme süresine sahip popüler videoları en üst sıraya yerleştirmeyi deneyin. İnsanlar, bu en iyi videoları tamamen izleme ve oynatma listenizi izlemeye devam etme olasılığı daha yüksektir. Ne kadar çok izlerlerse, abone olma olasılıkları o kadar artar.

YouTube görüntülerinizin nereden geldiğini anlamak, potansiyel işbirliği fırsatlarını ve sizi takip eden potansiyel rakipleri tespit etmenize yardımcı olabilir.

İlk olarak, Videolarınızın nasıl bulunduğuna dair, Önerilen Videolar’a tıklayın. Bu, içeriğinizin önerilen kenar çubuğunda göründüğü videoları gösterir. Bu, YouTube’un içeriğinizle ilişkilendirildiğini düşündüğü anlamına gelir.

Bu videolar zaten size izleyici gönderdiği için harika işbirlikleri olabilir. Ancak unutmayın ki, bu trafiği istemeden size göndermiyorlar. Öneriler, YouTube algoritmasına dayanır. Bu nedenle, aslında rekabetçi olabilirler. İçeriklerine göz atın ve yukarıda belirtilen bazı rakip analiz araçlarını kullanarak onların dost mu yoksa düşman mı olabileceğine dair daha iyi bir anlayış elde edin.

Ayrıca, Harici Kaynaklar’a bakarak potansiyel işbirlikçiler bulabilirsiniz. Bu, gömülü görüntülemeleri sürükleyen ve içeriğinize bağlantı veren web sitelerini listeler. Ayrıca içinde bulunduğunuz oynatma listelerine de bakın. Bu siteler ve kanallar, içeriğinizi zaten öne çıkardıkları için içeriğinizi seviyor olabilir. Bu, bir yaratıcı ortaklık veya diğer işbirliği çabaları için iyi adaylar olabilir.

Son olarak, Kitlemizin İzlediği İçerik raporlarına göz atın. Bu, izleyici kitlenizin doğrudan nişinizle ilgili olup olmayan içeriği gösterir. Eğer ortak bir izleyici kitleniz varsa ve rekabet etmiyorsanız, benzersiz bir işbirliği şansı olabilir.